מהו הטיפול הנפוץ לאבנים בכליות בגיל מבוגר?
תופעה של אבנים בכליות (הימצאותן של אבנים בכליות או בדרכי השתן) יכולה להיות נטולת סימפטומים ולכן לא כל האנשים יודעים שהם בכלל סובלים ממנה, אך במקרים שונים יכולים להופיע לפתע תסמינים שיגרמו לכאב עז ויחייבו טיפול. כמובן שככל שמקדימים לזהות ולטפל ניתן למנוע את הכאב או נזק קבוע.
קיימים מגוון גורמים להיווצרות של אבנים בכליות שיכולים להשפיע על הכליות ועד שלפוחית השתן המשתנים מאדם לאדם כאשר לתזונה, משקל, גנטיקה ואורח חיים יש השפעה על היווצרות האבנים.
מה מרגישים מי שסובלים מאבנים בכליות?
תסמינים שעשויים להדליק נורה אדומה וחשד לאבנים בכליות המשתנים מאדם לאדם יכולים להיות כאב חריף וחד בגב או מתחת לצלעות, כאב שמקרין לבטן התחתונה ולמפשעה וכאבים בזמן מתן שתן ולעיתים גם שינויים בשתן עצמו כמו שינוי גוון או ריח רע, תכיפות שתן, חום, בחילה ומיקום הכאב ועוצמתו יכול להשתנות. כמובן שחשוב לפנות לרופא אם מתעורר כאב או חשש לאבנים בכליות.
חשוב לדעת שיש גם גורמי סיכון שעשויים להעלות את הסיכון להיווצרות אבנים כמו גנטיקה (במידה ויש מישהו במשפחה שסבל מהתופעה עולה הסיכוי שתסבלו ממנה גם אתם), אי שתייה מספקת של מים ונוזלים בכלל יכולה להגביר את הסיכון לאבנים וגם דיאטות מסוימות או תזונה עתירת חלבון, נתרן וסוכר וגם השמנה מעלים את הסיכון. כמו גם מצבים רפואיים שונים כמו דלקות חוזקות בדרכי השתן וסוכרת מסוג 2. מי שעבר ניתוח מעקפים או קיצור קיבה נמצא בקבוצת סיכון גבוהה יותר לאבנים. ככל שמתבגרים כך עולה הסיכון לאבנים בכליות.
איך מטפלים באבנים בכליות?
הטיפול באבנים בכליות בגיל מבוגר הוא נגזרת של סוג וגודל האבן והבעיה שהיא יוצרת כמו חסימת דרכי השתן. לאחר שיבוצעו בדיקות מקיפות כגון צילום רנטגן ובדיקת דם ושתן יוחלט כיצד לטפל בבעיה. בין הטיפולים ניתן לציין ליטוטריפסיה בגלי קול לפירוק האבנים למרכיבים קטנים כך שהם יוכלו לעבור בשתן. אופציה נוספת היא ארטרוסקופיה המכונה גם "ריסוק אבנים בכליות" המתבצעת בהרדמה מלאה ובמהלכה משתמשים בכלים מיוחדים לריסוק האבן לחתיכות קטנות כך שיעברו בדרכי השתן ובמקרים נדירים יש צורך בניתוח בו מחדירים צינור ישירות לכליה להסרת האבן.
ניתן לנסות למנוע היווצרות של התופעה כמו אספקת נוזלים שוטפת בין 8-12 כוסות מים, תזונה המגבילה נתרן וחלבון מהחי ומועשרת בירקות יכולה אף היא לסייע וכן ירידה במשקל.
כיצד דואגים למניעת חזרתם של האבנים?
אחת הבעיות המטרידות את מנוחתם של מי שסבלו מהבעיה היא שהתופעה יכולה לחזור על עצמה ולמעשה על פי נתונים, 50% יסבלו מתופעה חוזרת של אבנים בכליות ומכאן החשיבות הרבה במניעת היווצרות התופעה עם כל הסבל שכרוך בכך כגון טיפולים חודרניים, אשפוזים, כאבים וכדומה.
על מנת להפחית את הסיכון לסבול ממנה שוב חשוב להקפיד על התזונה ושתיית נוזלים, אך קיימים גם תוספים שיכולים לסייע המכילים פוטסיום ציטראט שמהווה טיפול במניעת אבנים בכליות ועל פי מחקרים יכול להפחית ב-93% היווצרות של אבני כליה חדשות ולכן נחשב לטיפול מונע כמו גם הפחתת התקפי כאב בשל עווית כליתית, העלאת PH בשתן כאשר הבססת השתן יכולה לסייע במניעת אבני חומצה אורית ואבני ציסטין. רכיב זה גם נועד להעלות את רמות הציטראט בשתן ובכך לעזור בעיכוב היווצרות אבני סידן אוקסלט וסידן פוספאט ובמניעתן. היות ומדובר בטיפול למניעת חזרתה של התופעה יש להקפיד עליו על בסיס יומיומי בלקיחת התוסף תוך היוועצות עם הרופא המטפל.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!